Закарпатська академія мистецтв - офіційний сайт » СТУДЕНТСЬКИЙ ГУРТОЖИТОК: НЕПИСАНІ ПРАВИЛА ЦАРСЬКИХ ХОРОМІВ

СТУДЕНТСЬКИЙ ГУРТОЖИТОК: НЕПИСАНІ ПРАВИЛА ЦАРСЬКИХ ХОРОМІВ

Автор: admin від 5-09-2017, 22:41
 (голосів: 2)

   Сьогодні перспектива життя в студентському гуртожитку не те, що не лякає, а є бажаною, такою, що вимолюється, випрошується, вигризається… Принаймні, так виглядало цьогоріч з поселенням у студентський гуртожиток в Закарпатській академії мистецтв та Коледжі мистецтв ім. А. Ерделі Закарпатської академії мистецтв. Казка про «Рукавичку» – вихідна. На 80 місць уже поселено 134 студенти. А оскільки студентський гуртожиток – це мале село, де всі все про всіх знають, де кипить життя цілодобово, де здружуються навіки чи розходяться назавжди; хто не жив в «общазі», той і не був справжнім студентом, – то загальні збори мешканців гуртожитку вкрай необхідні. 5 вересня в актовому залі о 17.30 вони і відбулися. Ректор проф. Іван Небесник, проректор доц. Наталія Ребрик, заступник директора коледжу Віра Федоранич, комендант Магдалина Фрінгош, вихователь Микола Вінчура, академнаставники Ксенія Шершун та Оксана Кофель переконували поселених, що не так тяжко в гуртожитку жити, як про це говорять, якщо дотримуватись правил поведінки. Це найкраще місце для соціалізації будь-кого. Тут кожен кожному друг, брат і часом сват. Більше того, усі місцеві насправді хоч раз та й хочуть пожити у державних академічних царських хоромах. Але тут, як і в кожному царстві, є свої неписані правила.

 

   8 заповідей життя у гуртожитку

 

1. Пам’ятай, що ти живеш не один! Режими сну і активної діяльності у кожного різні, тож не слід нервуватись, якщо твій сусід прокидається о 6 ранку або ж не може заснути до 3 ночі.

2. Хочеш пити – люби і склянку за собою мити! Зазвичай кількість гостей перевищує очікувану, в кінці вечора про це каже кількість брудного посуду. Ти вже чудовий господар, якщо нагодував і приготував чай друзям, тож нехай вони пошкодують тебе і твій час.

Окрім цього, краще самому не відкладати процес миття посуду. Побороти гору тарілок і склянок значно важче, ніж кілька штук.

3. У гуртожитку знайдеться все! Не вішай носа, якщо тобі терміново потрібен цвіт папороті посеред ночі взимку – хтось та й має. А якщо потреба щось знайти більш тривіальна, то взагалі проблем не буде. Запитай у друзів, а краще – напиши на якомусь студентському ресурсі типу «Підслухано».

4. Хочеш зайти – постукай! У кожного за дверима свої таємниці, тож краще не забувати про особистий простір друзів. Бо, буває, якось необачно зайдеш у кімнату до знайомого забрати конспекти, а там його сусід у розпалі пристрасті із якоюсь красунею… Словом, стукайте – і всім буде жити легше.

5. Прибирай за графіком! На жаль, цьому правилу слідують не всі, але брати його в обіг справді корисно. По-перше, у кімнаті буде чисто. По-друге, на прибирання доведеться витрачати значно менше часу. По-третє, ти зможеш уникнути ненависного витирання пилюки, доручивши це сусідові, а натомість йому не доведеться мити підлогу, всі залишаються щасливими.

6. Блок твого сусіда – твій блок! Всю реальність цього правила можна відчути на собі, коли у всіх на поверсі зламався душ, крім вас. Будь готовий і до такого.

7. Працювати над д/з краще у бібліотеці! Альтернативний варіант: кав’ярні та коворкінги, якщо знайдеш гроші. Міфи про шумність життя у гуртожитку, зазвичай – не міфи. Звісно, тут можна спробувати повчитись, але спокус надто багато, а ти врешті-решт не сталевий.

8. Соціалізуйся! Хоч це і не правило, а порада, – не нехтуй нею. З більшістю своїх друзів ти познайомишся на гуртожитських вечірках. І мова не про алкоголь і дикий «двіж», а про незабутньо теплу атмосферу вечорів, смак какао з шоколадом, який готуєш для великої компанії, і душевність розмов у коридорі.

   Підбиваємо підсумки: трішки зусиль – і нові шпалери допоможуть зробити твою нову оселю затишною, трішки винахідливості та терплячості врятують від будь-яких непорозумінь.

   Життя в гуртожитку – це окремий сюжет для твоєї книги молодості.

   Зроби його цікавим!