Закарпатська академія мистецтв - офіційний сайт » ВІДВІДИНИ ЛІТЕРАТУРНОГО МУЗЕЮ ЗАКАРПАТТЯ

ВІДВІДИНИ ЛІТЕРАТУРНОГО МУЗЕЮ ЗАКАРПАТТЯ

Автор: admin від 26-09-2019, 11:26

19 вересня студенти ІІ курсу графіки разом із наставником, викладачем, відомою ужгородською художницею, графіком, живописецем, мистецтвознавецем Одаркою Іванівною Долгош-Сопко відвідали філіал народного літературного музею Закарпаття. 

Його мета – збір, дослідження, збереження, популяризація життєвого і творчого шляху письменників Закарпаття, історії класичної і сучасної української літератури, пам’яток матеріальної та духовної культури області, залучення до них широкої глядацької аудиторії в Україні та за кордоном, який став би центром історії української літератури в Карпатському регіоні.

На стендах виставки представлено твори тих, хто у своїй творчості оспівував Карпатську Україну – її президента Августина Волошина, який був талановитим прозаїком, драматургом та публіцистом, його сподвижників Зореслава, Василя Ґренджі-Донського, письменників тієї героїчної доби – Івана Ірлявського, Андрія Патруса-Карпатського, Михайла Томчанія, Юлія Боршоша-Кум’ятського, Юрія Станинця, Олександра Сливки та інших.

Філіал розташований у Закарпатському обласному художньому музеї ім. Йосипа Бокшая. Музей закликає студентів Закарпатської академії мистецтв і Коледжу ім. А. Ерделі співпрацювати з письменниками-сучасниками, адже ілюстрації також є невід’ємною частиною мистецтва книги.

Студенти висловили вдячність у книзі побажань. Для себе вони почерпнули багато нових знань та отримали натхнення продовжувати своє навчання за обраним фахом.

Ганна Білей: «Щиро вдячні за надзвичайно цікаву, змістовну, пізнавальну екскурсію. Дякуємо, що Ви зберегли такі безцінні матеріали, що постійно прагнете поповнити цю надзвичайну колекцію закарпатського мистецтва книги. Бажаємо Вам творчого натхнення, успіху і не зупинятися на початому, а поширювати майстерність нашого краю».

Олеся Тимчій: «Цей музей про великих мрійників – закарпатських писменників, книгодрукарів, які незважаючи на різні історичні обставини, що не завжди були сприятливими, зуміли донести до нас через свою працю – минуле, теперішнє і майбутнє. Величезне Вам дякую за цей музей. Його неймовірну, неповторну атмосферу хочеться пити великими ковтками, мов улюблений чай. Також хочу висловити вдячність нашим викладачам, які прививають нам любов до нашого краю, мистецтва і історії ще з юних літ!»

Від Закарпатської академії мистецтв музею було подаровано рукописний оригінальний сувій з підписами учасників обласного свята української писемності 2018 року.