Закарпатська академія мистецтв - офіційний сайт » У ВІНОК ПАМ’ЯТІ ВЕЛИКОГО КАМЕНЯРА

У ВІНОК ПАМ’ЯТІ ВЕЛИКОГО КАМЕНЯРА

Автор: admin від 2-10-2016, 21:18
 (голосів: 1)

   (до 160-річчя від дня народження і до 100-річчя від дня смерті Івана Франка)

   Викладачі та студенти Закарпатської академії мистецтв активно долучилися до святкування Всеукраїнського дня бібліотек, який урочисто відзначали30 вересня.Вони з великим задоволенням брали участь у багатьох акціях, що проводила Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Ф. Потушняка. У цей день презентували «Закарпатську франкіану» − збірник наукових і публіцистичних статей, есе, поетичних добірок, бібліографічних джерел обсягом 260 сторінок, який уклали співробітники Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ф. Потушняка М. Бадида, І. Когутич, Н. Панчук, письменник і журналіст О. Гаврош. Серед авторів книги – викладачі Закарпатської академії мистецтв – Гаврош Оксана Іванівна з дослідженням «Іван Франко у творчості закарпатських митців» та Ребрик Наталія Йосифівна з літературознавчою розвідкою «Іван Франко в літературі Закарпаття». 

   У виданні вперше подано під однією обкладинкою і твори Івана Франка, що підтверджують його стійке зацікавлення Закарпаттям, і праці про вплив генія Івана Франка на громадське і культурне життя краю. У збірнику акумульовано історію закарпатського франкознавства та його джерельну базу, представлено тематичний доробок закарпатських письменників. Пропонуються цікаві аспекти літературної, театральної, скульптурної та живописної франкіани.

   Видання приурочене до 160-річчя від дня народження Івана Франка й адресоване всім шанувальникам знакової для України і світу особистості. «Закарпатська франкіана» (2016), як і попередній збірник «Закарпатська шевченкіана» (2014), унаочнює вплив найвидатніших постатей на розвиток і здобутки краю.