Закарпатська академія мистецтв - офіційний сайт » «НА ДНІ МОЇХ СПОМИНІВ І ДОСІ ГОРИТЬ ТОЙ МАЛЕНЬКИЙ, АЛЕ МІЦНИЙ ВОГОНЬ...» (ДО 160-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ І. ФРАНКА)

«НА ДНІ МОЇХ СПОМИНІВ І ДОСІ ГОРИТЬ ТОЙ МАЛЕНЬКИЙ, АЛЕ МІЦНИЙ ВОГОНЬ...» (ДО 160-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ І. ФРАНКА)

Автор: admin від 18-10-2016, 12:17
 (голосів: 4)

   Іван Франко – титанічна постать української культури. Його праці з історії і теорії літератури, фольклористики, етнографії, мовознавства, орієнталістики, історії та економіки, суспільних галузей є могутнім внеском у розвиток української та світової науки, але їх і досі по-справжньому не оцінено. У поглядах Франка на історію – складовій частині його філософських і суспільно-політичних поглядів – були значні елементи історичного матеріалізму, проте загалом він стояв на позиціях еволюціоністського позитивізму. У численних наукових працях («Мислі о еволюції в історії людськості» (1881-1882), «Панщина та її скасування в 1848 році в Галичині» (1898), «Знесення панщини в Галичині» (1898), «Польське повстання в Галичині 1846 року» (1884), «Причинки до історії України-Руси» (1912) та ін.) різнобічно висвітлено проблеми всесвітньої історії. Порад з оригінальними історичними працями – переспіви та переклади праць істориків античності. Крім того, Франко порушив багато питань історії («Хмельниччина 1648-1649 років у сучасних віршах» (1898), «Студії над українськими народними піснями» (1908-1913), «Данте Алігьєрі» (1913) та ін.). Серед найважливіших його ідей – духовна єдність нації всупереч її розірваності між імперіями інших народів: «...ми мусимо навчитися чути себе українцями – не галицькими, не буковинськими українцями, а українцями без офіціальних кордонів». Його праці мали великий вплив на розвиток історіографії не лише України, а й інших слов’янських держав. 

   На початку XX ст. ім’я Франка набуває широкої популярності. «Академія в одній особі» – називали його сучасники, відзначаючи, до того ж, володіння чотирнадцятьма мовами. 1905 р. його обирають членом Чеського наукового товариства, 1906 р. Харківський університет приймає рішення «о возведении галицийского ученого исследователя Ивана Франко в степень доктора русской словесности», а 1916-го – Російська академія наук присуджує йому премію за працю «Студії над українською народною піснею».

   12 жовтня відділ обслуговування юнацтва Закарпатської обласної бібліотеки для дітей та юнацтва представив студентам  Закарпатської академії мистецтв та Коледжу мистецтв ім. А. Ерделі виставку творів Каменяра. Кандидат філологічних наук, проректор Закарпатської академії мистецтв  Ребрик Наталія Йосифівна прочитала  для студентів коледжу лекцію про І. Франка, закцентувавши увагу на маловідомих фактах з його життя, закарпатських стежках франкової творчості та впливах Каменара на творчість письменників Срібної землі.

 

Галина Бомбушкар,

завідувач відділу обслуговування юнацтва