Закарпатська академія мистецтв - офіційний сайт » Сьогодні у Наталії Йосифівни Ребрик – ювілей.

Сьогодні у Наталії Йосифівни Ребрик – ювілей.

Автор: admin від 29-06-2021, 18:16

 

Сьогодні у Наталії Йосифівни Ребрик – ювілей.
З цієї нагоди вітаємо її й бажаємо доброго здоровʼя, молодечої невтоми, щастя, радості, нових звершень на многії і благії літа!
27 червня 2021 року проректор Закарпатської академії мистецтв – Ребрик Наталія Йосифівна святкує свій 60-ти річний ювілей. Цілком закономірно, що ювілей підсумовує пройдене й створене. Увесь Ваш життєвий шлях позначений віхами сходження, наукового і професійного зростання, нестримного творчого пошуку, та клопіткою подвижницькою працею. Знаємо Вас, Наталіє Йосифівно, як неперевершеного філолога, непересічну особистість, патріота, високодуховну людину, талановитого організатора цікавих студентських вечорів. За Вами надзвичайно плідне, але й незрівнянно складне життя. Щоденна скрупульозна, пошукова, дослідницька робота дала свої результати в монографіях, науково-популярних статтях, рецензіях, читаннях лекцій, у написанні гасел, відгуках і рефлексіях на різноманітні події, у проювілейних і пропам’ятних згадках, у проведенні різноманітних свят, різнорівневих конференцій, круглих столів і семінарів, у численних власних виступах.
Наталія Ребрик – педагог, літературознавець, кандидат філологічних наук з 2008 року. Працює на посаді проректора з наукової та виховної роботи Закарпатської академії мистецтв. Її монографія «Література народовецтва й чину на українському Підкарпатті в першій половині ХХ століття» одержала високу оцінку вчених-філологів. Вона – автор підручників з української мови для загальноосвітніх навчальних закладів, а також автор низки есе літературознавчої проблематики. Завдяки їй, як літературному редактору видавництва «Ґражда», вийшло у світ понад 200 наукових, науково-популярних, методичних та художніх видань.
Книжка Наталії Ребрик «Люби своє: Апологія Чину» присвячена дослідженню літературного розвитку Закарпаття впродовж останніх двох століть із урахуванням мінливих колоніальних обставин культурного життя закарпатського прикордоння. Заслугою Наталії Ребрик є спроба синтетичного охоплення складної суспільно-літературної проблематики закарпатського краю на основі досліджень попередників та рясних архівних матеріалів, що дало змогу повніше і достовірніше висвітлити процеси національно-культурного відродження закарпатських русинів-українців у першій половині ХХ ст.
Загалом Ребрик Н. Й. опублікувала понад 60 праць, у тому числі півсотню наукового та 15 навчально-методичного характеру у фахових виданнях, що входять до переліку, затвердженого ВАК України.
Наталія Ребрик – активна громадська діячка. Разом з Закарпаською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Федора Потушняка і Обласною бібліотекою для дітей та юнацтва систематично проводить літературно-мистецькі заходи – вечори художньої творчості, пам’яті, презентації книг: «Закарпатські сторінки творчості Уласа Самчука» (до 100-річчя від дня народження); «Стилет і стилос Євгена Маланюка» (до 105-ої, 110-ої річ-ниць від дня народження); «Поезіє! Сонце моє оранжеве...» (до 80-річчя від дня народження Івана Драча); «Титан Духу» (до 150-річчя від дня народження І. Франка); «Кого не знаємо – того нема...» (до 100-річчя від дня народження Юрія Станинця); «Я зберу той жар у пісню...» (до 103 річниці від дня народження Миколаї Божук); «Петрос Карпаторос» (до 50-річчя від дня народження Петра Мідянки); «Бог і Україна» (до 100-річчя від дня народження Зореслава); «Я вибрала долю собі сама...» (до 80-річчя від дня народження Ліни Костенко) тощо.
У співпраці з редакторами Обласного радіо й телебачення (Якушко Н., Джумурат Р., Шпак Н., Дулінова Т., Пастухова В., Ярцева Г., Гармасій І., Кобулей В.) відзнято чимало телепередач та радіосюжетів про видатних письменників, громадсько-політичних та релігійних діячів краю; висвітлено у тому числі й у прямих ефірах роботу Закарпатської академії мистецтв, систематично доноситься інформація про проведення ЗНО в області.
Хай творча енергія і міцне здоровʼя ще довгі роки служать ювілярці!
З роси й води Вам, шановна Наталіє Йосифівно!
На многії і благії літа!