Закарпатська академія мистецтв - офіційний сайт » Сьогодні українці згадують подвиг юних захисників української державності

Сьогодні українці згадують подвиг юних захисників української державності

Автор: admin від 29-01-2024, 16:34
 (голосів: 0)

Сьогодні українці згадують подвиг юних захисників української державності, які 106 років тому ціною власних життів на станції Крути призупинили рух червоної армії есера Муравйова.
Викладач історії України к.і.н. Іван Олексійович Міськов сьогодні провів для студентів коледжу невеликий екскурс в історію, навівши факти, що передували бою під Крутами, продемонстрував карту-схему подій. За різними даними чисельність більшовиків була від 4 до 6-7 тисяч. З українського боку в бою під Крутами брали участь 300-600 бійців. Бій тривав кілька годин: були відбиті декілька атак, бойові втрати більшовиків складали до 300 убитих, а ще поранені, полонені.
Бій під Крутами був успішним для оборонців української державності — наказ командування було виконано, стрімкий наступ ворога було зупинено і здійснено організований відступ, руйнуючи за собою колії й мости. Російсько-більшовицькі нападники втратили боєздатність на чотири дні. Агресор мусив підтягнути нові сили, відремонтувати підірвані й поруйновані мости та залізничні колії, і лише після цього продовжувати свій наступ на Київ, не так залізничним шляхом, як на реквізованих селянських возах, запряжених кіньми, по розмоклій дорозі. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який врятував молоду українську державність.