ПАМ’ЯТАЄМО КРУТИ

Автор: admin від 31-01-2017, 13:30
 (голосів: 1)

   Мало яка інша подія в історії України є настільки ж відомою, як бій під Крутами. Він посідає чільне місце в національній історичній пам’яті. Насправді легендарний бій відбувся не 29, а 30 січня 1918 року  на залізничній станції Крути  між більшовицькими військами Михайла Муравйова та об’єднаними військами юнкерів 1-ї Київської юнацької школи ім. Б. Хмельницького та першої сотні новоствореного Студентського куреня під єдиним командуванням Аверкія Гончаренка під час наступу на Київ військ Муравйова.

   Перед військами Аверкія Гончаренка стояло завдання затримати наступ на Київ більшовицьких військ, в той час як головні українські військові сили на чолі з Симоном Петлюрою вирушили на Київ придушувати повстання на заводі «Арсенал».

Можна виокремити такі особливості битви під Крутами, які виділили її з-поміж інших військових конфліктів того часу та звернули увагу громадськості на неї:

   – участь у битві студентів, які не мали попереднього військового досвіду (116 бійців Студентської сотні),

   – величезна чисельна перевага більшовицького війська (500-600 воїнів під командуванням А. Гончаренка і до 6 тисяч воїнів під командуванням  М. Муравйова),

   – великі втрати української сторони, а також те, що війська Муравйова все-таки вдалось затримати і виграти час для підписання Брестської угоди. 

   Битва під Крутами – один із важливих сюжетів сучасної української історичної пам’яті, який вже давно перестав сприйматись як рядова історична подія. Міф битви під Крутами є історичним образом, що має важливе значення для української колективної пам’яті та української ідентичності.

   Студенти Закарпатської академії мистецтв та Коледжу мистецтв ім. А. Ерделі вшанували пам’ять Героїв Крут.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cхема бою під Крутами. Праве крило прикривав насип вузькоколійки "Чернігів-Ічня",  

з лівого ж флангу окопувалися прямо в полі.

Джерело: vijsko.milua.org

 

 

Супутникова карта місцевості довкола станції Крути.  

Червона крапка - меморіал Героям Крут, жовта - залізнична станція,  

синім позначена лінія окопів. Складів-магазинів уже нема, замість вузькоколійки 

 з Чернігова в Ічню - автомобільні дороги

 

 

«Бій під Крутами» художника-баталіста Леоніда Перфецького 

 

 

 Гравюра на честь Крут, 1935 рік