Закарпатська академія мистецтв - офіційний сайт » 6 ГРУДНЯ – ДЕНЬ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ

6 ГРУДНЯ – ДЕНЬ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ

Автор: admin від 7-12-2020, 09:40

Щиро вітаємо всіх із Днем Збройних Сил України!

День Збройних Сил України – святковий день на честь Збройних Сил України. Встановлений постановою ВРУ 1993 року, не є неробочим днем. Відзначається щорічно 6 грудня – в день ухвалення 1991 року закону України «Про Збройні сили України». 

Символічно збігається з початком Першого Зимового Походу армії УНР. Версія, що саме тому 6 грудня визначили Днем ЗСУ, є ймовірною, але не підтвердженою.

За інерцією, до початку російсько-української війни, відзначався урочистою церемонією покладання квітів до могили Невідомого солдата, проводилися урочисті збори, церемонія вручення державних нагород та святковий концерт. Увечері програма свята завершувалася святковим феєрверком у містах розташування керівних центрів українського війська.

Починаючи з 2009, до Дня Збройних сил України присуджується Премія імені Богдана Хмельницького за краще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва в декількох номінаціях.

Останні роки проводиться літургія та вшановуються українські військовики, а також державними установами створюються інформаційні посили для розуміння, що таке День Українського війська, на противагу святкуванню кальки радянського свята.

Крім цього, 6 Грудня – свято пам’яті тисяч відважних воїнів, які віддали свої життя за незалежність, волю, суверенність та неподільність нашої держави. Ніколи не забути нам героїчних подвигів наших прадідів в ім’я України, їх щирої любові до рідної землі та безмежної відданості своїй Батьківщині.

Проте День Збройних сил України — це насамперед свято на честь тих, хто нині захищає територію нашої країни від ворогів, піклується про безпеку та зміцнення обороноздатності Української держави. Це свято хоробрих, завдяки незламному духу яких наша країна досі лишається суверенною незалежною державою.

Звертаємось до солдатів і офіцерів, які щодня щиро, вірою і правдою служать Українському народові. Сьогодні Ваше свято, бо українське військо сильне Вами. Тож прийміть щирі вітання з Днем Збройних Сил України!

Козацької мужності, дідівської гідності, батьківської мудрості, незламної сили волі та віри у власні сили. Нехай оптимізм, спокій та гарний настрій завжди крокують поряд. Мирного неба, благополуччя та процвітання нашій державі.