День вшанування

Автор: admin від 22-02-2022, 10:33

У Закарпатській академії мистецтв з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, що традиційно відзначається у лютому, відбулися наступні заходи, в яких взяв участь доцент кафедри культури та соціально-гуманітарних дисциплін І.Міськов. 14 лютого 2022 студентам І курсу фахового коледжу мистецтв ім. А. Ерделі Закарпатської академії мистецтв була проведена бесіда з історії війни в Демократичній республіці Афганістан (1979-1989 рр.). Зокрема, лектор наголосив на події 15 лютого 1989 р. про виведення радянських військ з Афганістану, про миротворчу участь радянських солдатів у цій республіці, про чотири етапи перебування радянського контингенту в ДРА. Наступного дня студентам ІІІ курсу Закарпатської академії мистецтв була прочитана лекція на тему: Українські миротворці. Зокрема лектор, зазначив, що українські солдати-миротворці, гідно виконували свій обовʼязок, захищаючи мирне небо у різних куточках планети. 4 липня 1992 р. на прохання ООН,  було сформовано батальйон Збройних сил України в миротворчих силах Організації Обʼєднаних Націй.  З 1992 року близько 40 тисяч військовослужбовців Збройних Сил України взяли участь у міжнародних миротворчих операціях. За 25 років, в різні часи, навіть тоді, коли існував СРСР, українські миротворці взяли участь у миротворчих операціях в наступних регіонах і місіях світу: КосовоБоснія і Герцеговина, Східна Славонія, Ангола, Македонія, Косово, Гватемала, Гватемала, Афганістан, Ірак, Лівія, Конго та в інших світу.

16 лютого 2022 р. із студентами І курсу були проведені бесіди на тему: Українські герої: майор Віталій Постолакі та соліст Паризької національної опери, воїн Василь Сліпак.

Студентам також були продемонстровані монети НБУ присвячені  всесвітньо відомому українському співакові (контртенор), Герою України - Василеві Сліпаку (введена в обіг 2021 р.), учасникам бойових дій на території інших держав (введена в обіг 2019 р.), День памʼяті полеглих захисників України (введена в обіг 2020 р.).

У звʼязку із дотриманням вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVID-19, cпричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», зустріч студентів коледжу та академії з директором Державного архіву Закарпатської області Місюком М.Д., капітаном запасу Збройних Сил України, учасником бойових дій в Афганістані, перенесена на пізнішій термін.