АВЕРКІЄВА Людмила Сергіївна

Автор: admin від 27-07-2021, 14:19

АВЕРКІЄВА 

Людмила Сергіївна,

викладач спецдисциплін 

 

Народилася 17 квітня 1945 в м. Славута Хмельницької області. У 1959-1964 рр. навчалася в Ужгородському училищі прикладного мистецтва на відділі кераміки, а з 1964 до 1969 рр. – в Московському вищому художньо-промисловому училищі ім. Строганова на факультеті монументально-декоративного і прикладного мистецтва відділу кераміки.

З 1969 до 2001 рр. працювала спочатку в Ужгородському училищі прикладного мистецтва, а далі – в Коледжі мистецтв ім. А. Ерделі викладачем спецдисциплін, завідувачкою навчальної частини, завідувачкою відділу художньої кераміки.

Створила в училищі матеріально-технічну базу, методичний фонд відділу. Написала методичні розробки до кожної теми. На замовлення центрального-методичного фонду (м. Москва) в 1971 р. розробила програму з композиції кераміки, за якою до 1995 р. займалися всі навчальні заклади колишнього Союзу: «Методичні рекомендації до дипломного проектування». Автор програми з народного орнаменту, вдосконалення практичних знань та навичок за курсом «Гончарна справа».

Професійне кредо – бути не тільки вчителем, а, насамперед, педагогом, любити дітей, бачити в кожному особистість, виховувати порядну людину, знаходити і розвивати творчу індивідуальність.

Протягом 30 років була керівником дипломних робіт. Випустила понад 400 дипломників. Рівень підготовки спеціалістів неодноразово високо оцінювався на виставках творчих робіт в м. Києві, на всесоюзних виставках середніх художніх навчальних закладів в м. Абрамцево, на обласних виставках тощо.

Більшість випускників закінчили вищі навчальні заклади в м. Львові, Москві, Ленінграді.

Кожен рік в порядку шефської допомоги безкоштовно виконувались дипломні роботи з оформлення дитячих дошкільних закладів, аптек, шкіл-інтернатів, лікарень м. Ужгорода та Ужгородського району.

На всіх керамічних заводах Закарпаття та інших областей України провідними спеціалістами, художниками працювали й працюють її випускники: Кейкеші З., Мостовик Н., Ігнатишок К., Кобулей М., Желтвай, Литвин, Козюбинська, Міжок М., Черепаня І., Янкович М., Новікова Л., Янкіна Л., Шестакова С. та інші.

Худльова Л., Шостокович-Грабар, Чернова Т. працюють художниками на фарфорових заводах в Казахстані. Багато випусників навчають мистецтву в середніх школах та школах мистецтв – Пастеляк, Печора, Швейдер Ж., Матяш П., у Самборі – Тарасова, в Херсоні – Мешко І. Резвова – мистецтвознавець. Чимало з її випускників творчу діяльність продовжують за кордоном: Медвецька А., Дулішкович, Інберг З., Гіді К., Яшкіна Л., Фрідман, Комоні та ін.

Випускники відділу – активні участники обласних, республіканських та міжнародних виставок: Медвецька Л., Ковальчук Т., Коваль О., Яшкіна Л., Росул, В. Віньковський, Фрідман, Мешко І., Пуглик М., Габда В., Грабар Н., Харабарук, Черепаня В., Мільмейстер М., Яшкіна Л., Литвин В., Романова Т., Берец М., Небесник І., Корж Б., Левдер А. та ін. 

Аверкієва Л. С. двічі нагороджена дипломом ІІ ступеня за участь  на ВДНГ УРСР, за успіхи в економічному і соціальному розвитку УРСР. У 1992 р. удостоєна звання «Відмінник освіти України».

Щорічно отримувала грамоти Міністерства місцевої промисловості. 

Постійно дбала про вивчення та збереження народного декоративного-прикладного мистецтва (читала лекції, проводила екскурсії, розробляла теми  дипломних робіт).

Дорожить пам’яттю і дякує долі за спілкування з викладачами Ужгородського училища прикладного мистецтва, які привили любов до мистецтва та сформували її як особистість, а це: Медвецький М. В. (кл. керівник), викладачі:  Медвецька Е. Ф., Балла П. К., Берец В. С., Петкі О. В., Бендик Я., – народний майстер-керамік СРСР, Демидюк С. А., Мокаї О. В., Ененко А. А., Чернега О. М. та викладачі-колеги.

Сьогодні на заслуженому відпочинку.




Роботи Людмили Аверкієвої

 

Аверкієва Людмила - Арт-простір Закарпаття

Аверкієва Людмила - Арт-простір Закарпаття

 

Аверкієва Людмила - Арт-простір Закарпаття