МАНАЙЛО Іван Федорович (1942-2010)

Автор: admin від 23-06-2021, 15:26

МАНАЙЛО 

Іван Федорович 

(1942-2010)

 

Народився 16 січня 1942 року в сім’ї відомого художника Манайла Федора Федоровича. Навчався у СШ № 1 та СШ № 2 м. Ужгорода, а з 1956 року в Ужгородському училищі прикладного мистецтва. У 1959 році екстерном закінчив СШ № 1. У 1960 році поступив у Київський державний художній інститут, а з 1966 року, закінчивши художньо-педагогічний факультет, до 1969 року передавав свої знання з основ спецдисциплін учням рідного училища. До 1972 року – художник Художнього фонду України. Був активістом. Мав обласні, республіканські, персональні творчі виставки-звіти.

3 1972 року до 1985 року – директор Ужгородського училища прикладного мистецтва з перервою на два роки, коли як син відомого митця був задіяний до створення Меморіального музею Манайла Ф. Ф., відкриття якого відбулося у лютому 1981 року.                                                  

За роки його директорування понад 500 учнів стали професійними художниками, біля ста закінчили вузи, стали членами творчих об’єднань професійних художників Закарпаття та України, працюють за фахом і сьогодні.

Понад десять років працював у Худфонді, організовував разом з ТОПХЗ (Левадські, Брензович, Тегза, Ходанич, Шолтес та ін.), з асоціацією «Інтерарт» (ген. дир. Руснак В. І.) виставки в області, по Україні, Угорщині, в Кошицях, Празі тощо, допомагаючи учасникам у творчому становленні.

У 1998 переїжджає в Угорщину, де веде активну творчу і виставкову діяльність. Основні галузі творчості художника: станковий і монументальний живопис. Володіючи оригінальною манерою письма, активно експериментував у різних стилях – від кубізму до реалізму.

Його мистецька спадщина представлена майже усіма жанрами. Художнику були під силу поліфонічні живописні портрети, багатофігурні композиції. У пейзажах глибоко проникав своїми експресивними візіями у скарби природи та приховані магічні сили Карпатської землі. Відзначився одухотвореними камерними натюрмортами. Значних успіхів досяг у графічному мистецтві. Незвичні декоративні ефекти, створені шляхом поділу на фрагменти живописних площин у полотнах художника перегукуються з шедеврами модерну в музиці. Асоціації образів і звуків покликали до життя цілу серію його живописних творів, присвячену музиці різних композиторів. Твори художника зберігаються у музеях та приватних колекціях України, Угорщини, Чехії, Словаччини, Грузії, Росії, Хорватії, Австрії, Німеччини.

Помер 8 лютого 2010 року в Ужгороді.