НАЗУСТРІЧ ДНЮ ХУДОЖНИКА

Автор: admin від 10-10-2019, 12:23

8 жовтня в залі Закарпатської академії мистецтв відкрилася виставка Олени та Віктора Дердів – викладачів фахових дисциплін академії. Виставка приурочена до Дня художника.

Олена Геннадіївна Дерда (уродженка м. Кропивницького) у 1989 р. закінчила відділення живопису Одеського художнього училища, а в 2000 р. – Львівську національну академію мистецтв (відділення художнього текстилю). З 2014 р. викладає фахові та профільні дисципліни на факультеті образотворчого мистецтва Закарпатської академії мистецтв. Бере участь в обласних, всеукраїнських та міжнародних художніх виставках і проектах. Провела п'ять персональних виставок у Львові, Києві, Ужгороді та Братиславі.

Роботи художниці виконані в оригінальній авторській манері текстильного колажу. Це своєріднний сплав різноманітних технік і стилів, нескінченна гра тем, фантазій та інтерпретацій. Твори авторки зберігаються у приватних колекціях в Україні та за кордоном.

Віктор Олексійович Дерда (ізс. Довге на Іршавщині) потяг до малювання відчував із раннього дитинства. Його дідусь, вчителька малювання Гобан Марія Федорівна та керівник образотворчої студії в Ужгороді Золтан Баконій розгледіли у ньому майбутнього художника і посприяли його творчому росту.

У 1985-1990 роки – В. Дерда навчався в Ужгородському училищі прикладного мистецтва на відділенні художньої кераміки. Знаковими викладачами для В. Дерди стали Аверкієва Л. С., Петрецький В. В. У 1991 році талановитий юнак вступив у Львівський поліграфічний інститут (нині – Українська академія друкарства) на відділення графіки. А в 1993 році перевівся у Львівську академію мистецтв на відділення художній текстиль, де знання, які Віктор здобув на відділенні графіки, стали у великій нагоді. Поєднання графіки з текстилем додали роботам матеріальності. За час навчання у виші найбільше запам’яталися викладачі Мінько О. Т., Печенюк Т. Г., Семак З. М., Кусько Г. Д.

Техніка текстильного колажу, в якій працюють художники, надзвичайно цікава та не є надто поширеною у творчості сучасних митців. Вона є авторською, експериментальною, а сам колаж – це об’єднання, синтез, і не тільки різноманітних текстильних, графічних та інших технік. Складне виконання роботи потребує неабиякої скрупульозності, ретельності у творчому процесі підбору фрагментів та триває відносно багато часу –  від місяця до півроку.

Початком для подружжя художників був проект оформлення реабілітаційного центру «Еліта» в м. Трускавець. На той час вони були на третьому курсі Львівської академії мистецтв. Це був час експериментів, тоді й відбулося застосування різноманітних технік фарбування й обробки текстилю та випрацювана технологія об’єднання всіх фрагментів роботи в одне ціле.

За словами Віктора Дерди, «кожний новий твір – це нескінченна гра тем, фантазій та інтерпретацій. Важливо відзначити, що колаж як  авторська мова – це скоріше спосіб світосприйняття, спосіб, здається, єдиний можливий, вираження власного метафоричного світу. Задум роботи – це захоплююча розповідь, дивна гра, правила якої дозволяють переосмислити, витримати натиск  минулого, створюючи дещо нове, власне, не копіюючи та не протиставляючи. Цитуючи «Хазарський словник» М. Павича: «Якщо хтось зараз запитає мене, нащо стільки гри, відповім, я намагаюся народитися наново, але так, щоби вийшло краще…»

Крім коллажу, митець створює живописні та графічні роботи. Художник також проявив себе як талановитий сценограф і головний художник-постановник у славнозвісному Кіровоградському академічному музично-драматичному театрі ім. М. Л. Кропивницького, де працював  з 2008 по 2013 роки. Він створив цікаві постановки – «Буратіно», «Мірандоліна», здійснив оформлення театрального фестивалю «Вересневі самоцвіти».

Роботи художника експоновані на численних персональних та спільних виставках і в проектах, що проходили у Львові, Києві, Братиславі, Кишиневі, Кракові, Ужгороді та в інших містах України, Румунії, Словаччини та Сполучених Штатів Америки. Найбільш вагомим, на думку митця, був проект подружжя «Шовковий дощ», представлений у культурно-мистецькому центрі «Дзиґа» (м. Львів). 

Твори Віктора Дерди знаходяться в приватних зібраннях в Україні, Словаччині, Чехії, США, Польщі та Південній Кореї.