Закарпатська академія мистецтв - офіційний сайт » СВЯТО ЗНАНЬ У ЗАКАРПАТСЬКІЙ АКАДЕМІЇ МИСТЕЦТВ ТА КОЛЕДЖІ МИСТЕЦТВ ІМЕНІ А. ЕРДЕЛІ

СВЯТО ЗНАНЬ У ЗАКАРПАТСЬКІЙ АКАДЕМІЇ МИСТЕЦТВ ТА КОЛЕДЖІ МИСТЕЦТВ ІМЕНІ А. ЕРДЕЛІ

Автор: admin від 3-09-2019, 10:39

Уже традиційно День знань у Закарпатській академії мистецтв та Коледжі мистецтв ім. А. Ерделі проводиться в залі Обласної філармонії. І уже традиційно, зал був переповнений викладачами, студентами, особливо першокурсниками, батьками, гостями, випускниками. Ректор Академії проф. Небесник І. І., вітаючи присутніх із святом, пригадав найважливіші події попереднього навчального року і наголосив на тих викликах, які чекають заклад у цьому році. З інавгураційною лекцією виступив проф. Федорук О. К., мистецтвознавець, письменник, педагог, літературознавець, громадський діяч, доктор мистецтвознавства, професор, заслужений діяч мистецтв України, заслужений діяч культури Польщі. Апелюючи до портрета Адальберта Ерделі, поважний гість закцентував увагу залу на тому, що художник – це, в першу чергу, справжній інтелігент, інтелігент духу, який розуміє і приймає Музику, Літературу, Філософію – Духовність. 

Федорук О. К. висловив щире захоплення успіхами Академії, особливо роботою ректора – проф. Небесника І. І., який у такий складний час, «коли гримлять гармати», утверджує високе Мистецтво і тим самим дбає про достойне майбутнє України.

Свято завершилося спільним фото і покладанням квітів на могили Адальберта Ерделі та Йосипа Бокшая.

 

Довідка

Федорук Олександр Касіянович  народився 27 вересня 1939 р. у м. Мерікур-Коран, департамент Па-де-Кале (Франція). 

1960 р. – закінчив Львівський державний університет ім. І. Франка. 1960-1968 рр. – працював у редакціях газет «Ровесник», «Вільне життя» (м. Тернопіль). 

У 1962-1968 рр. навчався в Інституті живопису, скульптури і архітектури ім. І. Ю. Рєпіна. 

У 1968-1992 рр. – аспірант, науковий співробітник, завідувач відділу, учений секретар, заступник директора Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України. 

У 1992 р. стає головою Національної комісії з питань повернення в Україну культурних цінностей при Кабінеті Міністрів України. А в 1993-2004 рр. очолює Державну службу контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України. 

1997-2000 рр. – член-кореспондент АМУ. З 2004 р. – завідувач кафедри теорії та історії мистецтв Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури. Член Національної спілки художників України. Нагороджений Почесною Грамотою Верховної Ради України (2004), Золотою медаллю АМУ(2004). 

Олександр Касіянович має понад 200 наукових досліджень, що відбивають широкий діапазон наукових інтересів ученого, його заглибленість у різноманітні історичні періоди як національного, так і світового мистецтва. Його наукові праці відомі не тільки в національному мистецтвознавстві, а й у багатьох країнах Європи та світу. Він виступає на всеукраїнських і міжнародних конференціях, бере участь у міжнародних симпозіумах, творчих акціях, мистецьких проектах, що широко репрезентують національне мистецтво у світі. Наукові дослідження публікуються у спеціальних мистецтвознавчих виданнях Білорусі, Болгарії, Польщі, Росії, Угорщини, Америки, Франції, Німеччини та ін. О. Федорук спрямовує свої зацікавлення на збереження та повернення в Україну її національних надбань. Його творчо-дослідницька та громадська діяльність відзначена престижними преміями та державними нагородами. Він член Комітету з Національної премії України ім. Тараса Шевченка. 

Основні наукові праці: книги «Джерела культурних взаємин» (1976), «Зарубіжне мистецтво» (1981, у співавторстві), «Народжені в Елладі» (1984), «Образотворче мистецтво НДР» (1986), «Корнило Устиянович» (1992), «У колі традицій та авангарду (польський живопис повоєнних років)» (1995), «Василь Хмелюк» (1996), «Дивосвіт Аки Перейми» (1996), «Радість і смуток Ярослава Петрака» (1997), «Людмила Морозова. Альбом» (2000), «Микола Бутович. Життя і творчість» (2002), «Андрій Чебикін – крила щедрої душі» (2004), «Пластика Петра Капшученка» (2004) та ін.