Закарпатська академія мистецтв - офіційний сайт » ЗНАЙ НАШИХ: АНТОН КОВАЧ – ЛАУРЕАТ ПРЕМІЇ ім. Т. ЯБЛОНСЬКОЇ

ЗНАЙ НАШИХ: АНТОН КОВАЧ – ЛАУРЕАТ ПРЕМІЇ ім. Т. ЯБЛОНСЬКОЇ

Автор: admin від 17-10-2017, 09:35
 (голосів: 1)

 

 

 

   «Життя і творчість – поняття тотожні. Жити – значить творити, творити – значить жити,»саме так вважає і за цим принципом живе Антон Ковач – заслужений художник України, лауреат обласної премії в галузі мистецтва ім. Й. Бокшая та А. Ерделі, завідувач кафедри рисунку Закарпатської академії мистецтв, доцент, а тепер ще й за досягнення у живописі лауреат премії ім. Т. Яблонської, вищої галузевої нагороди Національної спілки художників України . Він на сьогодні є одним із найяскравіших представників закарпатського живопису перед Україною, Європою і світом. Його творчість досліджується мистецтвознавцями, галереї, музеї і виставкові зали радо експонують його роботи, а студенти мліють від його майстер-класів. Мистецький світ Антона Ковача є складним і багатоаспектним яви­щем з оригінальною системою духовних цінно­с­тей, творчих ідей та концептів. Прикметною рисою його картин є впізнаваність, що свідчить про щед­ре при­род­не обдарування й сформовану мис­те­ць­ку сти­ліс­ти­ку: художник творить ес­те­тич­ний світ з ви­­раз­ною індивідуальною образно-плас­тич­ною мо­во­ю.

 

   Біографічна довідка

   Антон Михайлович Ковач народився 1 січня 1962 року у селі Чумалево Тячівського району. Закінчив Ужгородське училище прикладного мистецтва у 1981 році, потім – Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва (1986). З 1991 року працює викладачем Ужгородського коледжу мистецтв імені А.Ерделі.

   Бере активну участь у виставках із 1992 року. З 1999 року – член Національної спілки художників України. Багато виставок провів в Україні та за її межами – у Польщі, Словаччині, Німеччині, Угорщині. У 2003 році удостоєний обласної премії імені Адальберта Ерделі та Йосипа Бокшая за розписи у храмі Покрови Пресвятої Богородиці в селі Приборжавське Виноградівського району. Автор-упорядник альбому Адальберта Ерделі. Ілюстрував низку книг поезій та дитячої літератури, виконував реставрацію настінного розпису в Кафедральному католицькому соборі Львова (1983) і в греко-католицькій  церкві села Білок Іршавського району (2002–2003 роки). Працює у живописі та графіці. 

 

   Щиро вітаємо Антона Ковача з достойною нагородою!

   Нових звершень!