Закарпатська академія мистецтв - офіційний сайт » Відбулося відкриття персональної виставки Василя Скакандія, присвяченої його пам'яті

Відбулося відкриття персональної виставки Василя Скакандія, присвяченої його пам'яті

Автор: admin від 11-10-2021, 14:07

 

8 вересня 2021 р. в галереї «Ужгород» відбулося відкриття персональної виставки Василя Скакандія, присвяченої його пам'яті. Родина митця, друзі, колеги, шановані гості, студенти, багаточисельна молодь, шанувальники творчості художника з величезною пошаною і вдячністю згадували його. Вітальне слово було надане серед інших поважних гостей і ректору Закарпатської академії мистецтв проф. Небеснику І.І., який зауважив, що історія становлення першого вищого мистецького закладу на Закарпатті – Закарпатського художнього інституту і Закарпатської академії мистецтв тісно пов’язана з ім’ям Василя Скакандія, який понад 20 років свого життя присвятив плідній праці на педагогічній ниві, навчаючи талановиту молодь живопису і графіці.
Персональна виставка художника репрезентована роботами різних періодів – це і надзвичайно талановито виконані акварельні портрети, і пейзажні композиції в різних живописних техніках – олією, акрілом, аквареллю, а також графічні листи. Василь Скакандій вільно працював у техніці лі­но­гра­вюри, травленого штриха й ак­ва­тин­ти, неодноразово ілюстрував книги, він є одним із найкращих майс­т­рів акварелі. Окремою сторінкою в його творчості є низка монументальних ком­по­зи­цій, в яких також в повній мірі проявилася майстерність та талант митця. Роботам В.Скакандія притаманна висока художня культура, яка спирається на міцну основу вродженого смаку, бездоганний фаховий вишкіл, вірність традиціям Закарпатської школи живопису.
Твор­чість Василя Скакандія гармонійно перепліталася з ви­кладацькою діяльністю в Закарпатській академії мистецтв, яка допомогла оволодіти секретами високого мистецтва не одне покоління студентської молоді.
Народний художник України (з 2007р.), лауреат обласних і державних творчих премій, член Національної Спілки художників України (1968), Ва­силь Скакандій відійшов у вічність, але пам’ять про нього, про його доброту, талант завжди буде в серцях тих, хто знав і працював із ним, а твори митця залишаться нащадкам як взірець майстерності та неймовірної працьовитості великого художника Закарпаття.
А.Волощук
Докладніше: https://www.facebook.com/ZakAcadeM