СИРОХМАН Михайло Васильович

Автор: admin від 21-07-2021, 17:58

Михайло Сирохман розповів про тих, хто будував церкви на Закарпатті (ФОТО) || MUKACHEVO.NET

СИРОХМАН Михайло Васильович,

заслужений працівник культури України, доцент, 

лауреат премії ім. Й. Бокшая і А. Ерделі

 

Український художник-графік, мистецтвознавець, дослідник дерев’яних церков Закарпаття, доцент кафедри рисунку факультету дизайну та декоративно-прикладного мистецтва Закарпатської академії мистецтв. 

Народився 16 лютого 1954 року.

Навчався в Ужгородському державному університеті на факультеті романо-германської філології з 1971 до 1977 року. Працював учителем у Воловецькому районі Закарпаття та в Ужгороді. З 1989 року викладає в Ужгородському училищі прикладного мистецтва, від 2009 року – також у Закарпатському художньому інституті, нині – доцент Закарпатської академії мистецтв.

Художник-графік, працює в жанрі графіки та в авторській змішаній техніці (акварель, гуаш, туш). 

Дослідник історії й сучасності закарпатського образотворчого мистецтва. Зацікавлення церковною архітектурою відбите у ряді публікацій в журналі «Пам’ятки України» та в інших загальноукраїнських та регіональних періодичних виданнях. Автор понад 30 текстів до альбомів і каталогів закарпатських художників та десятків статей. Лауреат обласної премії в галузі образотворчого мистецтва (мистецтвознавство) 2000, 2009, 2012 і 2014 років. У 2018 році видав книжку про одного з лідерів мистецького авангарду «шістдесятників» на Закарпатті Павла Бедзіра, якого вважає своїм вчителем. 

Михайло Сирохман – провідний дослідник дерев’яної церковної архітектури Закарпаття. 2001 року організував громадську акцію «Врятуймо гукливську церкву», в результаті якої дахи цієї пам’ятки, а згодом і храмів у селах Розтока, Кужбиї, Ясіня, Уклин, були перекриті новим ґонтом. Це привернуло увагу до дерев’яних церков і поклало початок їхньому перетворенню на культурний і туристичний бренд Закарпаття. 

На основі двадцятирічних польових досліджень і архівних розвідок опублікував монументальну монографію «Церкви України. Закарпаття» (2000), книжки «Втрачені церкви Закарпаття» (1999), «55 дерев’яних храмів Закарпаття» (2008), «Реформатські церкви Закарпаття» (2001), «Греко-католицькі церкви Закарпаття» (2002), буклети з серії «Дерев’яні церкви Закарпаття» (2005) «Дерев’яні церкви та дзвіниці Закарпаття» (2016), «Будівничі закарпатських церков» (2019), «Втрачені дерев’яні церкви північно-східної Словаччини» (2019, у співавторстві з Я. Джоґаником), серію буклетів про церкви Хустщини, численні статті у періодиці.

У 2000 році книга «Церкви України. Закарпаття» відзначена обласною премією в галузі образотворчого мистецтва ім. Й. Бокшая і А. Ерделі.