У СЬОГОДЕННІ

Автор: admin від 17-05-2021, 00:21

Господь встигав усюди, 

отже, і ми поспішаймо...

                  Адальберт Ерделі

 

1995-2000 роки для Ужгородського училища прикладного мистецтва ім. А. Ерделі були роками оновлення, пошуку та реорганізації. Ключовими подіями стали:

1995 – реорганізація училища в коледж, відновлення спеціалізації «Живопис»;

1997 – виставка творчих робіт у Центрі «Український дім» у м. Києві з метою відстояти самостійність закладу;

1998 – розпочато підготовку бакалаврів;

2000 – перший випуск бакалаврів; атестація коледжу;

2003 – рішення Кабінету Міністрів України про відкриття Закарпатського художнього інституту;

2005 – акредитація випускників освітньо-кваліфікаційних рівнів молодшого спеціаліста та бакалавра коледжу.

Суха хронологія подій не відображає життя колективу. У ці роки активізувалася виставкова діяльність викладачів та студентів, налагоджено тісну співпрацю зі Спілкою художників України, збільшилася у п’ять разів кількість викладачів – членів Спілки художників України, впроваджено нові форми виховної та позаурочної роботи.

Підготовка бакалаврів вимагала не лише залучення до викладання фахівців зі вченими ступенями та вченими  званнями, а й введення у навчальні плани нових предметів та видів практичної підготовки, як наприклад: «Комп’ютерна графіка», «Основи наукових досліджень», «Етнопсихологія», «Історія Стародавнього Потисся», «Екологія», «Методики викладання спецпредметів», педагогічні практики та інші.  Безцінною була і залишається допомога у становленні молодого вузу викладачів Ужгородського національного університету та Закарпатського державного університету, серед яких: доктор історичних наук, професор Тиводар М. П., доктор історичних наук, професор Котигорошко В. Г., доктор фізико-математичних наук, професор Сливка О. Г., доктор педагогічних наук, професор Жупанин С. І., кандидат фізико-математичних наук, доцент Ажнюк Ю. М., кандидати педагогічних наук, доценти Ходанич П. М. та Ходанич Л. П., кандидат історичних наук, доцент Малець О. О., кандидат історичних наук Алмаші А. С., кандидат фізико-математичних наук, доцент Шуста В. С. Однак, не врегульовані на той час на рівні Міністерства освіти і науки України вимоги до підготовки бакалаврів у коледжах, відсутність можливостей щодо розробки самостійних наукових досліджень, віднесення категорії викладацького складу до педагогічних працівників, а не до науково-педагогічних не сприяли зміцненню науково-педагогічної бази коледжів. Нові перспективи відкрилися зі створенням інституту.

Своє 60-річчя коледж зустрічає у складі Закарпатського художнього інституту. Це – згуртований колектив, де працюють 49 штатних викладачів, 273 студенти та 38 адміністративно-господарських працівників. Серед них народний художник України, 8 кандидатів наук та заслужених художників України, 6 лауреатів обласної премії ім. Й. Бокшая і А. Ерделі, 5 магістрів, 13 спеціалістів вищої категорії, з них 5 викладачів-методистів та 4 відмінники освіти України. Викладацький склад вузу оновлюється колишніми випускниками, які завершили навчання в академіях, більшість з них продовжує підвищувати свою кваліфікацію у магістратурах та аспірантурах. Усе це вселяє оптимізм і надію у майбутнє Закарпатського художнього інституту та його коледжу.

Життєвий і творчий шлях викладачів попередніх 10 років дає можливість ознайомитися з конкретними справами нашого колективу, метою якого є не лише надання теоретичних і практичних знань, а в першу чергу, – формування високого духовного рівня особистості, яка б гідно представляла Україну в новому тисячолітті.

 

Марина КІЯК,

директор Коледжу мистецтв ім. А. Ерделі, 2006 р.

 

 

Викладачі коледжу мистецтв з академіком Миськом Е. 

у Свалявському районі, 1998 р.

 

У бібліотеці Коледжу мистецтв ім. А. Ерделі 

Закарпатського художнього інституту

 

У керамічній майстерні