Вечір Шевченка

Автор: admin від 12-03-2020, 21:38

А що б, здавалося, слова,

Слова та голос, більш нічого.

А серце б’ється – ожива,

Як їх почує!

Т. Шевченко

 

 

4 березня 2020 року в лекційній залі Закарпатської академії мистецтв відбувся вечір, присвячений відзначенню 206-ої річниці від дня народження видатного українського поета, художника, пророка, генія нашого народу Тараса Григоровича Шевченка.

Проректор Закарпатської академії мистецтв доцент Ребрик Наталія Йосифівна та завідувач кафедри декоративно-прикладного мистецтва, доктор мистецтвознавства Приймич Михайло Васильович ознайомили присутніх з невідомими сторінками життя великого Кобзаря, його навчанням в мистецькій академії, початками та розквіту творчості письменника і живописця, нелегкими роками заслання, літературно-мистецькими напрямами його творчості – романтизмом, реалізмом, символізмом, провідними ідеями в картинах і поезіях.

Федоранич Віра Юріївна та студенти Коледжу мистецтв ім. А. Ерделі ЗАМ розповіли про історію виникнення «Кобзаря», кількість її перевидань, вплив цензури на кожну з низ, а також подали цікаву інформацію про художників-оформлювачів Тарасової поезії.

Продовженням заходу стало виразне декламування поезій Тараса Шевченка студентами нашого закладу.

На завершення літературного вечора ректор Закарпатської академії мистецтв професор Небесник Іван Іванович наголосив на величезній ролі Тараса Шевченка в українській культурі, на його значенні у формуванні української літературної мови, закликав пам’ятати про вічні ідеї, покладені в основу творчості великого митця.