Закарпатська академія мистецтв - офіційний сайт » Творчість викладачів академії представили у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків у Луцьку

Творчість викладачів академії представили у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків у Луцьку

Автор: admin від 29-07-2019, 11:17

Днями в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків в Луцьку відбулось відкриття виставки «Інтро» – масштабного проекту, що представив творчість близько 40 митців з усієї України. Це 9 малих кураторських проектів, об’єднаних магістральною ідеєю – відтворення процесу від зародження ідеї до її втілення з аналітичним та інтелектуальним оформленням. «Хотілось нагадати співвітчизникам, що наша культурна історія твориться не в бюрократичних установах чи заанґажованих структурах. «Інтро» – надання можливості відкритого висловлення інтимним проектам. Це рух до справжності, мистецтво малих кроків у пізнанні нашої даності світу та самоутвердження в ній», – зазначив під час відкриття координатор проекту Тарас Табака.


Показово, що основу експозиції «Інтро» склали твори закарпатських митців, серед яких й викладачі Закарпатської академії мистецтв. Ната Попова, Іван Небесник, Олексій Динник, Михайло Ходанич, Дар’я Єгорова, Оксана Гаврош представили як власні кураторські проекти – «Земля», «Рівновага», так і репрезентували твори у «Каліграфічних вправах» «Приваті», «Законі Паркінсона». Серед наймолодших учасниць виставки ‒ цьогорічні випускниці Закарпатської академії мистецтв – Оксана Довганич та Юлія Хоменко.   Бакалаврська дипломна робота Оксани Довганич «Між небом і землею» (керівник – Ковач А. М.) органічно влилась до проекту Тараса Табаки, а Юлія Хоменко дебютувала у співавторстві із Михайлом Ходаничем у пластичному поліптиху.


Для Музею сучасного українського мистецтва Корсаків ‒ це один з найбільших реалізованих проектів на сьогодні. Під час відкриття лучани із завидним зацікавленням пірнали в ідеї, втілені у різноманітних проектах, занурюючись разом із художниками у нетрі мутацій любові, пошуки життєвої рівноваги, світ зовнішнього і приватного життя людини, часові маніпуляції у процесах творення тощо. 


Засновники музею Віктор та Леся Корсаки висловили сподівання, що це лише початок співпраці із закарпатськими митцями. Гадаємо, проект «Інтро» (лат. intro – вступна частина, направлена всередину) стане початком комунікації між українськими митцями, реалізованої на найбільшому виставковому майданчику на Західній Україні.