Закарпатська академія мистецтв - офіційний сайт » Співпраця на ниві науки: IV міжнародні наукові читання «Олена Рудловчак – науковець, педагог, журналіст»

Співпраця на ниві науки: IV міжнародні наукові читання «Олена Рудловчак – науковець, педагог, журналіст»

Автор: admin від 7-02-2019, 01:08
 (голосів: 0)

4 лютого 2019 року на базі кафедри української літератури ДВНЗ «Ужгородський національний університет» та Закарпатської академії мистецтв були проведені IV міжнародні наукові читання «Олена Рудловчак – науковець, педагог, журналіст», присвячені 100-річчю від дня народження почесного доктора Ужгородського національного університету, професора Олени Рудловчак.

Наукові читання відкрили ректор УжНУ проф. Володимир Смоланка та ректор ЗАМ проф. Іван Небесник. Володимир Смоланка привітав із відновленням наукових читань (останні відбулися 2004 року), зауваживши: «Життя пані Олени є взірцем служіння Батьківщині. Попри всі перипетії, через котрі довелося пройти цій мудрій і сміливій жінці, вона мала і має зв’язок з Україною». Іван Небесник у вітальному слові зауважив, що такі люди, як професор нашої академії Микола Мушинка робить дуже багато для збереження спадщини відомих діячів краю, яку необхідно вивчати і добре знати. Що стосується спадщини Олени Рудловчак, то тепер її колекцією, яка зберігається в меморіальній кімнаті УжНУ, можуть користуватися всі, хто цікавиться українською історією, мистецтвом, культурою, зокрема закарпатською.

Учасники конференції переглянули фільм «Олена Рудловчак. Дорога додому», створений Медіацентром УжНУ.

У заході активну участь взяли науковці Закарпатської академії мистецтв.

З доповідями виступили академік Микола Мушинка «Олена Рудловчак і Пряшівщина», кандидат філологічних наук, доцент кафедри культури і соціально-гуманітарних дисциплін Наталія Ребрик «Закарпатська журналістика в дослідженнях Олени Рудловчак», доктор мистецтвознавства, завідувач кафедри декоративно-прикладного мистецтва, доцент Михайло Приймич «Трансформації в церковному мистецтві Закарпаття І пол. ХІХ ст. як відображення освітніх процесів у краї», доцент Михайло Сирохман «Творчий спадок авторки пам’ятника О. Духновичу в Пряшеві – скульпторки Олени Мондич», кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри культури і соціально-гуманітарних дисциплін Оксана Гаврош «Живопис Володимира Микити: у пошуках утраченого часу», кандидат педагогічних наук, доцент Аліна Волощук «О. Духнович і З. Баконій: паралелі в педагогічних системах». Протокол міжнародних читань вела вчений секретар академії ‒ Анна Бокшан. Спеціально для проведення урочистостей викладач академії Василь Когутич надзвичайно тонко відтворив образ Олени Михайлівни Рудловчак на папері. Портрет його роботи подарований меморіальній кімнаті-музею О. Рудловчак.  

Закінчення наукових читань відбулося у музеї Володимира Микити, двоюрідного брата ювілянтки, який народжений з нею в один день – 1 лютого, тільки на тринадцять років пізніше. Прекрасні полотна народного художника України, мила задушевна розмова, присутність дочки та внука Олени Рудловчак – Марії Дуфкової і Яна, які приїхали з Праги, доньок Володимира Микити залишили незабутні спогади про 100-літній ювілей нашої землячки.