Закарпатська академія мистецтв - офіційний сайт » ЕКСКУРСІЯ-ЛЕКЦІЯ НА ВИСТАВЦІ НАЦІОНАЛЬНОГО КОСТЮМУ КАРПАТСЬКОГО БАСЕЙНУ З КОЛЕКЦІЇ ДЬОРДЯ БАРНИ.

ЕКСКУРСІЯ-ЛЕКЦІЯ НА ВИСТАВЦІ НАЦІОНАЛЬНОГО КОСТЮМУ КАРПАТСЬКОГО БАСЕЙНУ З КОЛЕКЦІЇ ДЬОРДЯ БАРНИ.

Автор: admin від 6-02-2017, 16:02
 (голосів: 2)

   З студентами 2 курсу Закарпатської академії мистецтв відвідали експозицію, яка розмішена у виставковому залі ЗМНАП. Ми познайомились з деякими особливостями народного вбрання угорців та інших етнічних груп, що проживають в Карпатському басейні. Передусім з’ясували основні принципи формування традиційного народного вбрання.  Розглянули Народний стрій, як знакову систему, що відображає соціальний статус, вік, сімейне становище його власника. На прикладі експозиції розглянули типи вбрання його функцію та художнє значення.

   Виставка є інформативною, на банерах представлено найбільш характерні костюми із деяких регіонів Карпатського басейну: Задунав'я (територія на захід від Дунаю), Фелфьольд (нинішня Словаччина), Трансільванія (Румунія) а також костюм етнографічної групи матьо, німців, румунів, болгар, південних слов’ян, хорватів.  Колекція традиційного народного вбрання зберігається в музеї м. Мішкольц (Угорщина) та налічує 280 строїв різних етнографічних груп Карпатського басейну.

 

Роман ПИЛИП

Кандидат мистецтвознавства.