Закарпатська академія мистецтв - офіційний сайт » VII МІЖНАРОДНА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ «УКРАЇНСЬКА ДІАСПОРА: ПРОБЛЕМИ ДОСЛІДЖЕННЯ».

VII МІЖНАРОДНА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ «УКРАЇНСЬКА ДІАСПОРА: ПРОБЛЕМИ ДОСЛІДЖЕННЯ».

Автор: admin від 1-10-2016, 20:15
 (голосів: 1)

   27-28 вересня 2016 р.Міністерство освіти і науки України, Українське історичне товариство, Інститут досліджень української діаспори та факультет міжнародних відносин Національного університету «Острозька академія» провели в м. Острог VII Міжнародну наукову конференцію «Українська діаспора: проблеми дослідження».

   Робота конференції відбувалася за такими напрямами:

• Закордонне українство як історичне, соціальне та демографічне явище

• Перспективи співпраці між закордонним українством та Україною

• Міжнародна діяльність закордонного українства

• Суспільно-громадське життя закордонних українців

• Мистецькі та літературні здобутки закордонних українців

• Освіта українського закордоння

• Розвиток науки в діаспорі

• Видатні українці за межами України

• Архівна та бібліотечна діаспоріана в Україні та за кордоном

• Українські періодичні видання поза батьківщиною

   На конференцію зголосилося більше 120 доповідачів з різних куточків світу (США, Канада, Німеччина, Польща, Чехія, Словаччина, Росія, Білорусь та ін.), за два дні було виголошено 39 доповідей. Говорилося про життя українців у Канаді – доктор історичних наук Валерій Полковський, про наших земляків у США – Тетяна Лисенко, професор університету Дж. Вашингтона, у Білорусі – доктор історичних наук Дмитро Карєв; виступали представники дипломатичної і консульської служб – доктори історичних наук Ірина Матяш та Сергій Троян,цікаві виступи мали історики і мовознавці, правники й літературознавці, соціологи і міжнародники. Особливо вразив виступ Віктора Гіржова (відповідального секретаря Українського конгресу Росії) з Москви. Зболено розповідав він про ставлення до українців у Росії, але непереможні нотки в голосі свідчили про мужність і віру в українську справу.

   У роботі конференції взяли участь викладачі Закарпатської академії мистецтв – професор Микола Мушинка з доповіддю на пленарному засіданні «Станіслав Дністрянський – фундатор українського правознавства та теоретик державності України» та доцент Наталія Ребрик з доповіддю на секційному засіданні «о. Степан Сабол (Зореслав) – подвижник і оборонець українства у світі».

   У рамках міжнародної конференції учасники відвідали Острозький краєзнавчий музей, Музей книги та друкарства, Острозький музей нумізматики, мистецькі виставки «Світ Трипілля» (з приватного архіву Сергія Тарути) та виставку пейзажів та ікон робіт студентів НАОМА.