Закарпатська академія мистецтв - офіційний сайт » Захист дипломної роботи випускника реставратора ОПП «Декоративно-прикладне мистецтво»

Захист дипломної роботи випускника реставратора ОПП «Декоративно-прикладне мистецтво»

Автор: admin від 29-06-2023, 11:47
 (голосів: 0)

 

У середу 28.06.2023 р. в каплиці Ужгородського замку відбувся захист дипломної роботи випускника реставратора ОПП «Декоративно-прикладне мистецтво» Закарпатська академія мистецтв Transcarpathian Academy of Arts денної форми навчання за першим бакалаврським рівнем вищої освіти під керівництвом завідувачки сектору реставрації Кліси К. І. Головою екзаменаційної комісії був ректор Харківської Державної Академії Дизайну і Мистецтв Олександр Соболєв, професор, кандидат мистецтвознавства, член-кореспондент Національної Академії Мистецтв України. До захисту було представлено унікальні відреставровані експонати – предмети кінської збруї XVIII ст. Серед них варто відзначити такі предмети, як сідло верхове з стременами, узду з султаном і китицями, сіделко декоративне, підхвістя, нагрудник з шлеями і системою кріпильних ременів. Особливу увагу привертає декорування збруї, а саме накладки з позолоченої латуні з посрібленою філігранню. З історії даних експонатів нам відомо те, що вони належали єпископу Андрію Бачинському і були частиною його кінної упряжі до карети.
Кінська збруя була виготовлена у середині XVIII ст. австрійськими майстрами для каретного двору імператриці Марії-Терезії. У 1773 р. з нагоди возведення в сан єпископа Андрія Бачинського, яке відбулося в імператорській каплиці у Відні, йому було подаровано карету з кінською збруєю і шістьма конями в упряжі. Також єпископ отримав в дар від імператриці майно, яке включало у собі будівлю Ужгородського замку, посох, саккос, перстень та інші цінні речі. Каретою користувались усі єпископи Мукачівської греко-католицької єпархії до 1944 р. У часи Радянського союзу карета була повністю втрачена, залишились тільки декілька позолочених деталей, які можна побачити в експозиціях музею. Кінську збрую разом з портретом єпископа було віднайдено колишнім завідувачем відділу археології Йосипом Кобалем у 2003 р. в підвалах Ужгородського замку.
При поступленні на реставрацію предмети кінської збруї були в дуже поганому стані. Окрім сильного забруднення, вони були покриті пліснявою, корозією, мали розшарування і деформацію шкіри. Над збруєю були проведені складні реставраційні заходи, які включали в себе відновлення деструктованої шкіри, повернення їй еластичності, видалення корозії з металевих деталей, їх полірування, реконструкцію втрачених швів. Реставраторами було проведено атрибуцію кожного предмету.
Кінська збруя єпископа А. Бачинського у майбутньому буде представлена для огляду відвідувачами в експозиційних залах Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім Т. Легоцького.