Закарпатська академія мистецтв - офіційний сайт » 25-а Міжнародна науково-практична конференція «Ерделівські читання»

25-а Міжнародна науково-практична конференція «Ерделівські читання»

Автор: admin від 13-10-2020, 13:32

12-13 жовтня 2020 р. в Закарпатській академії мистецтв відбулася 25-а Міжнародна науково-практична щорічна конференція «Ерделівські читання». Зазвичай цей добре відомий в Україні і Європі науково-мистецький захід проводився у травні – до дня народження Адальберта Ерделі. Цьогоріч через складну епідеміологічну ситуацію його було перенесено на жовтень. Метою конференції є формування наукового центру з вивчення проблем образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва, дизайну та художньої освіти в області, Україні і Центральній Європі; розгляд її в контексті світових інтеграційних процесів, що сприяє збереженню і розвитку однієї з п’яти унікальних художніх шкіл України – закарпатської школи живопису, розширення мережі виставкової, та творчої діяльності, зокрема мистців Закарпаття.

Науковий захід був проведений в очно/заочній/онлайн формі. 

До участі у конференції зголосилося 132 учасники з десяти країн світу: Великої Британії, Швейцарії, Польщі, Угорщини, Словаччини, Чехії, Румунії, Китаю, Німеччини, Канади. Виступило з доповідями – 34. Розглядалися проблеми сучасного українського мистецтва та його інтерпретацій; утворення Асоціації мистецьких закладів з метою відстоювання своїх інтересів на найвищому рівні; присудження наукових звань і ступенів та доречність видання наукових праць у «Skopus» та «Web of Science»; вивчення та введення в науковий обіг творчої спадщини засновників художньої школи Закарпаття та їх учнів; організації наукових досліджень в галузі декоративно-прикладного мистецтва Закарпаття у співпраці з музеями України, Словаччини, Чехії, Угорщини та Румунії; координації зусиль науково-педагогічних працівників Закарпатської академії мистецтв та місцевих органів влади у справі збереження пам’яток архітектури, писемності та образотворчого мистецтва; залучення молодих науковців до вивчення мистецтва та художньої освіти в контексті сучасних мистецтвознавчих теорій як в Україні, так і в Європі; вивчення досвіду викладання мистецьких дисциплін в провідних художніх закладах України та сусідніх країн.

Секційні засідання було проведено у формі панельних дискусій на двох платформах: І платформа «Україна. Європа. Світ. Мистецтво: питання інтерпретацій» і ІІ платформа «Художня освіта в контексті новітніх світових процесів: актуальні дискурси». Жваве обговорення запропонованих тем тільки підтвердило їх актуальність і болючість. 

Конференція своїм рішенням виробила стратегічний план дій на 2021 рік.

Більше фотографій та обговорень на нашій Facebook сторінці:

facebook.com/ZakAcadeM