Закарпатська академія мистецтв - офіційний сайт » 80-РІЧЧЯ КАРПАТСЬКОЇ УКРАЇНИ В ЗАКАРПАТСЬКІЙ АКАДЕМІЇ МИСТЕЦТВ

80-РІЧЧЯ КАРПАТСЬКОЇ УКРАЇНИ В ЗАКАРПАТСЬКІЙ АКАДЕМІЇ МИСТЕЦТВ

Автор: admin від 21-03-2019, 12:31
 (голосів: 0)

15 березня 2019 року виповнюється 80 років від дня проголошення незалежності Карпатської України. Це ‒ історія боротьби карпатських січовиків проти угорської агресії, вона була першим випадком збройного опору гітлерівським планам з перекроювання кордонів у Європі напередодні Другої світової війни. Історія Карпатської України ‒ коротка, але драматична і яскрава: кілька місяців автономії, кілька днів незалежності. Вона про прагнення до свободи, про готовність захищати її до останнього подиху всупереч несприятливим обставинам. Вона про соборність, про боротьбу за єдність українського народу. Це одна з тих сторінок історії, яку нинішнє покоління, знову змушене захищати незалежність із зброєю в руках, має перечитувати особливо ретельно. І для засвоєння досвіду і для натхнення.

У Закарпатській академії мистецтв цю важливу подію відзначили урочисто і щиро. У п’ятницю, 15 березня, в актовій залі академії відбулася зустріч з Олександром Пагірею, кандидатом історичних наук, заступником головного редактора відомого часопису «Український тиждень», науковим співробітником з видавничої діяльності Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія Терору», одним з найактивніших дослідників історії Карпатської України. Науковець розповів про події Карпатської України, окресливши майже щогодинний їх перебіг, наголосив на визначальній ролі Августина Волошина в державницькому змазі, проанонсував фотовиставку про Карпатську Україну Українського інституту національної пам’яті, яка відкриється в Ужгороді 22 березня.

Після цікавої розмови студенти мали змогу подивитися художньо-документальний фільм Тараса Химича «Срібна Земля: Хроніка Карпатської України», представлений Андрієм Ребриком.

Завершилася зустріч пісенною програмою акторів-бардів, присвяченою Карпатській Україні.