ВІТАЮЧИ ЗІ СВЯТОМ

Автор: admin від 11-10-2016, 20:48
 (голосів: 2)

   Безперечно,  творчі роботи студентів - найкраща презентація мистецького навчального закладу. Уже декілька років поспіль студенти Коледжу мистецтв ім. А. Ерделі Закарпатської академії мистецтв проводять виставки у читальній залі  Закарпатської обласної бібліотеки для дітей та юнацтва.  7 жовтня глядачам представлено колективну виставку студентів ІІІ курсу спеціальності "Образотворче мистецтво".

  Копії гуцульських ікон на склі представили Шикула Юрій, Островка Петр, Гладинець Вікторія, Сегедій Валерія, Мочан Шандор, Матей Едвард, Дубина Аннета (керівник Л.Ю.Приймич).

   Мистецтвознавці вважають іконопис на cклі однією із найяскравіших сторінок українського народного мистецтва. Ця течія поширилася в Центрально-Східній Європі у XVIII столітті, в Українських Карпатах відомі роботи із середини ХІХ століття. І хоч малювали ікони на склі до початку ХХ століття, «червоні образи» (як казали на Гуцульщині, Покутті та Бойківщині) були досить популярними і вважаються чи не найвиразнішим здобутком цього краю у мистецтві іконографії. Цікавим є той факт, що «червоні» ікони на склі фактично не були поширеними у церквах, натомість переважили у сільських хатах.  Зазвичай на «червоних образах» місцеві маляри зображали найбільш популярних новозавітніх персонажів, яких шанували у Карпатах – св. Миколая, св. Варвару, св. Юрія. Звичайно, були ікони Розп’яття, Богородиці, Спасителя.